Rekultivácia žiarskeho kalového poľa je v záverečnej etape

19.11.2011 Žiar nad Hronom

Žiar nad Hronom 19. novembra (TASR) – Rekultivácia kalového poľa ZSNP, a. s., v Žiari nad Hronom je v súčasnosti v záverečnej realizačnej etape. \"Prebiehajú prípravné a izolačné práce na poslednej nezakrytej ploche. Zároveň sa pripravujú všetky obslužné a monitorovacie objekty,\" uviedla pre TASR Miriam Ťahúňová, vedúca odboru životného prostredia ZSNP, a. s.

Spomínaný podnik vynaložil na celkovú sanáciu odkaliska 53 miliónov eur. Kolaudácia rekultivácie a uvedenie rekultivovaného odkaliska do overovacej prevádzky je podľa Ťahúňovej naplánované na II. kvartál 2012.

Sanácia odkaliska kalové pole pozostávala z troch etáp. V prvej bola okolo odkaliska vybudovaná podzemná tesniaca stena, ktorá je zapustená až do nepriepustného podložia a tvorí izolačnú bariéru proti priesaku alkalických vôd do pôd a podzemných vôd v okolí samotného odkaliska.

\"Druhá etapa spočívala vo vybudovaní technologickej linky na spracovávanie alkalických vôd z odkaliska a v ich vyčistení, pričom je potrebné zdôrazniť, že v januári 2005 hydrogeologický prieskum preukázal, že na odkalisku sa nachádza 1,2 milióna m3 alkalických vôd a každý rok k nim vplyvom zrážkovej činnosti pribudlo ďalších 80 tisíc m3,\" vysvetlila Ťahúňová.

Samotný proces rekultivácie odkaliska tvorí tretiu etapu. Ten podľa jej slov sledoval štyri základné ciele a to signifikantné zníženie priesakov zrážkových vôd do telesa odkaliska, zabezpečenie stability telesa odkaliska (zamedzenie zosunom a erózii na svahoch odkaliska), elimináciu pevných úletov a začlenenie zrekultivovaného odkaliska do okolitej krajiny a tým zvýšenie krajinno-estetickej úrovne oblasti Žiarskej kotliny.

Odkalisko vzniklo v minulosti ako dôsledok výroby oxidu hlinitého z bauxitu. S jeho revitalizáciou sa začalo v roku 2006. Rozlohu má takmer 44 ha, jeho obvod je 3 km a dosahuje výšku 42 - 45 m. V odkalisku je uložených zhruba 9 - 10 miliónov ton hnedého a červeného kalu.
 

Vyberte región

mark